Costa del Sol 

Costa del Sol  is een 300 km lang gedeelte van de Spaanse kust aan de Middellandse Zee, de zuidkust van de Spaanse landstreek Andalusië tussen Gibraltar en Almería.

De costa ligt in de Spaanse provincies Málaga, Cádiz en Granada.Malaga Costa del Sol
Málaga is de belangrijkste stad aan de kust en vormt ook de scheiding tussen het toeristisch populaire westelijk deel met de badplaatsen Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Mijas, Manilva en Estepona en het oostelijk deel met de plaatsen Torre del Mar (Vélez-Málaga, en Nerja.

Costa del Sol betekent letterlijk "zonnekust", deze naam heeft de streek te danken aan de vele uren zonneschijn en het overheerlijke mediterrane klimaat. Zonovergoten zomerdagen met temperaturen die gemiddeld uitkomen op 30 graden maken de Costa del Sol één van de belangrijkste zonbestemmingen binnen Spanje. Als de Terral over de streek waait wordt het nog een stuk warmer aan de Costa del Sol. Deze föhnwind kan de temperaturen tot 40 graden of hoger doen oplopen en zorgt ervoor dat het dan onbehaaglijk warm wordt.


Aan de Costa del Sol zelf komt geen sneeuw voor en vorst is ook een zeldzaamheid. Op relatief kleine afstand, in het berggebied Sierra Nevada, kun je tijdens de wintermaanden wel aan wintersport doen. Als je een beetje geluk hebt kun je 's morgens op de ski's staan in het voorjaar en 's middags lekker zwemmen bij je hotel langs de kust. Behalve voor zon- en strandvakantie  is het ook een ideale streek om te overwinteren.

Marbella Costa del Sol

 

De bekende badplaatsen als Marbella en Torremolinos hebben een grote aantrekkingskracht maar het kleinere Nerja en Torrox ten oosten van de hoofdstad Malaga nemen in populariteit toe. Iedere badplaats heeft haar eigen charme, bezienswaardigheden en attracties.
Het prachtige achterland van de Costa del Sol biedt daarnaast vele mogelijkheden voor leuke uitstapjes en excursies.